Het onderzoek

Het Trauma en dementie onderzoek

Het TRAuma en DEmentie (TRADE) onderzoek is een onderzoek naar post traumatische stressstoornis (PTSS) bij mensen met dementie. PTSS wordt bij mensen met dementie niet goed herkend. Dit terwijl juist dan PTSS symptomen weer lijken op te leven. Er is nu geen gerichte handreiking om mensen met dementie en PTSS te behandelen. Dit terwijl de impact op kwaliteit van leven, zorglast en zorgkosten enorm is. We willen de prognose en kwaliteit van leven voor mensen met dementie en PTSS verbeteren door:

1) Het door ontwikkelen van het TRADE-interview

2) Inzicht krijgen in de doelgroep.

3) Onderzoek of EMDR een verbetering geeft van verschillende parameters.

Ondertussen zijn wij mensen aan het includeren voor het valideren van het TRADE-interview (deelstudie A). Dit doen wij op enkele locaties van Zuyderland care, Sevagram, Cicero, Meanderzorggroep, Envida en Mondriaan. Er zijn momenteel 16/90 inclusies compleet.

Wij zijn hierbij ook begonnen met het includeren van bewoners voor het toepassen van EMDR (deelstudie B). Hiervoor zullen wij ook bij de bovengenoemde locaties kijken wie er in aanmerking komen voor deze behandeling.

Ander onderzoek naar een vergelijkbare doelgroep is het Traumacare bij dementie onderzoek :

Het TraumaCare bij dementie-onderzoek door Jelte Woudsma richt zich op de klinische manifestatie van posttraumatische stress bij patiënten met vergevorderde dementie die op een psychogeriatrische afdeling verblijven. Uit onderzoek is gebleken dat 80-90% van mensen met dementie probleemgedrag vertonen waarbij een gedeelte waarschijnlijk verband houdt met posttraumatische stress. Echter, terwijl een aanzienlijk deel (5-8%) van de algemene bevolking de diagnose PTSS krijgt, is er nog weinig bekend over dergelijke symptomen bij onze doelgroep en wordt het daarom waarschijnlijk onvoldoende herkend. Wel lijkt het erop dat de DSM 5 criteria hierbij minder van toepassing zijn. In dit onderzoek wordt daarom getracht de relevante neuropsychiatrische symptomen in kaart te brengen en wordt gekeken naar het verschil tussen type I (eenmalig) en type II (meervoudig of complex) trauma.

Ook wordt onderzocht of de inzet van sensortechnologie aanvullende informatie kan opleveren bij de diagnostiek en bij het opzetten van interventies. Een voorbeeld is een bed sensor die fysieke onrust en slaapkwaliteit meet om zo efficiënter slaapstoornissen en nachtelijke onrust in kaart te brengen welke kenmerkend lijken te zijn voor PTSS bij mensen met dementie.

Uiteindelijke doel is de diagnostiek bij deze doelgroep te verbeteren en patiëntgerichte interventies op te kunnen zetten.